EKSTREMNI SPORTOVI NA PAPUKU TIJEKOM CIJELOG VIKENDA 8.-9. LIPNJA

Već tradicionalno početak lipnja izuzetno je sadržajan za HGSS Stanicu Orahovica. Tijekom vikenda 8. i 9. lipnja održane su dva velika sportska događanja, Papuk Extreme Challenge u Orahovici, a na  području Park šume Jankovac, također u Parku prirode Papuk, Alpe Adria Kup – natjecanje u orijentacijskom trčanju.

Na Papuk Extreme Challengu tijekom subote i nedjelje nastupilo je više od pet stotina natjecatelja na MTB orijentacijskom maratonu, Papučkom trail maratonu, cross sprint triatlonu i enduro mnt-u. Unatoč zahtjevnim stazama i vrlo visokoj temperaturi koja je dodatno otežavala borbu sportašima, spašavatelji su intervenirali samo dva puta kada je bilo potrebno pružiti pomoć biciklistima čije su ozljede okarakterizirane kao lakše.

U isto vrijeme na Jankovcu se održavalo međunarodno kup natjecanje u orijentacijskom trčanju. Nedjelju je ovdje obilježila kraća potražna akcija za trkačem koji je izašao iz zone natjecanja pa u gustim papučkim šumama nije uspijevao pronaći put do cilja. Akcija je ubrzo sretno završila njegovim povratkom na Jankovac. U potražnoj akciji sudjelovali su spašavatelji HGSS Stanica Orahovica i Požega te nadzornik Parka prirode Papuk, a u pomoć su također priskočili organizatori i natjecatelji.

Ovakva velika događanja na terenu koji ima vrlo slabu pokrivenost mobilnim signalom zahtijevaju iscrpnu pripremu samog osiguranja kao i veći broj mobilnih timova spašavatelja na terenu. Zato su spašavateljima HGSS Stanice Orahovica ovog vikenda na dežurstvima pomogli spašavatelji susjednih Stanica Požega i Osijek.